אחד מגזעי הכלבים הפופולריים בעולם, ובארצנו הקטנטונת בפרט, בשנים האחרונות הוא הבורדר קולי. הבורדר קולי הוא כלב השייך למשפחת כלבי הרועים והוא נחשב לאחד הגזעים האינטליגנטים ביותר בעולם. במקור שימש בעיקר ל”איסוף” (רעייה) של כבשים וצאן משדה המרעה ע”י “הפחדתם” במבטיו החודרים, קיבוצן לקבוצות והובלתן אחר כבוד בחזרה למשק.
5 דגשים והמלצות בסיסיות לאילוף וטיפול בבורדר קולי:
1. חשיפה: אחד הדברים החשובים ביותר בחייו של כל כלב, ובמיוחד בחייו של בורדר קולי ככלב רגיש וכזה שאוהב לרדוף אחר דברים (לא אחת תשמעו מקרים על בורדר קולי שנכנס לחבורה של ילדים קטנים וניסה ‘לרעות’ אותם), הוא לחשוף אותו בצורה נכונה לכל מה שהעולם שלנו כנראה ‘יציע’ לו במהלך חייו. תקופה מאוד קריטית לחשיפה היא מגיל 6-7 שבועות (כשהבורדר מגיע אלינו כגור הביתה) ועד בערך 12 שבועות. יש לזכור, שהחשיפה היא זו שבסופו של דבר תבסס את רגשותיו של הכלב כלפי גירויים שונים בסביבה לאורך כל חייו. האם הוא יגלה פחד/תוקפנות/מרדף לגירויים מסויימים או יהיה רגוע וידע אף להתעלם מהם ככלב בוגר.
הצעות בסיסיות לחשיפה: מפגש עם כלבים חברותיים ונינוחים (קטנים עד גדולים), רעשים שונים (מכוניות, אוטובוסים, משאיות, אופנועים ועוד), בני אדם (מבוגרים, שמנים, רזים, מזוקנים, ילדים, תינוקות ועוד), משטחים שונים (מרצפות, דשא, חול, מתכת, פלסטיק, חצץ ועוד), חומרים שונים למגע עם שינייו של הגור (חבל, עץ, פלסטיק ועוד), סביבות משתנות (עירונית, שדות, ים ועוד).
דגשים לחשיפה:לתת הרבה(!) חיזוקים על רוגע ליד גירויים שונים, בייחוד כאלו שנמצאים בתנועה מהירה. אתן דוגמא חשובה (שמאוד אופינית לבורדר קולי): אופנוע בנסיעה, במידה והגור/כלב צעיר מראה עניין באופנוע נוסע (מנסה לרדוף/לנבוח כלפיו) אנסה בפעם הבאה ‘להפגיש’ אותו עם האופנוע קצת יותר מרחוק, במידה והגור רגוע ולא מתעניין באופנוע אלא מתעניין בכם או סתם בסביבה, לשבח אותו ולחזק אותו עם צ’ופרים שהכנתם מראש (-:
2. בניית קשר טוב עם הכלב: כאמור, הבורדר קולי הוא כלב שמאוד מחובר לאדם, יש כאלה שאומרים שהוא יכול ‘לקרוא מחשבות’ ורגשות (: יחד עם זאת, כדאי לתרגל דברים בסיסיים כמו תגובה לשם, קריאה מרחוק, משמעת בסיסית טובה, להקפיד על טיולים כיפיים מלאי חיזוקים ופאן על בסיס יומי, והמלצה אישית שלי: לפחות טיול אחד ביום במרחבים פתוחים כמו שדות או פארקים גדולים.
3. הוצאה וניתוב של אנרגיה ומשחקי חשיבה: בורדר קולי הוא מטבעו כלב מאוד אנרגטי שנוטה להשתעמם בקלות (יש אף בורדרים שניחנים ממש בהיפראקטיביות). על כן כדאי לפעול בכל מיני דרכים על מנת להפיג לו את השעמום ולפרוק לו אנרגיה: לפחות 3 טיולים ביום, לשחק איתו משחקי הבאה (כדור, חבל וכד), תרגול משמעת וטריקים והמלצה חמה: להשתתף עימו באופן קבוע באחד מהחוגים לספורט כלבני, כגון פריסיבי, אג’יליטי וכד’.
4. עבודה מבוססת חיזוקים חיוביים וללא ענישה: הבורדר קולי הוא כלב בעל אופי רגיש. על-כן כל סוג של ענישה פיסית או מילולית יפגע ביכולות שלו לעבוד/ללמוד דברים חדשים ובעיקר יפגע בחיבור שלו אליכם. הדגש בתרגול ואילוף בורדר קולי הוא לעבוד עם חיזוקים חיובים (לצ’פר/לחזק עם חטיפים טעימים כל התנהגות רצויה), לדבר אל הכלב בטון רגוע ושמח, להתלהב בטונים גבוהים כשהכלב עושה בדיוק את מה שרציתם (לדוגמה, אם הכלב מביא כדור לכיוונכם אימרו בטון גבוה ושמח: “יופי”! או “כלב טוב!”) וכמובן, פשוט להתעלם מהתנהגות לא רצוייה או לנתבה למשחק כייפי אחר ושווה יותר (אתה אוהב לרדוף אחרי חתול – בוא תרדוף אחרי כדור פרוותי גדול ותראה כמה זה כיף).
5. הצעת התנהגויות ולמידה שלא נגמרת: אחד הדברים המדהימים שהופכים את הכלב הזה לייחודי כל כך, הוא הרצון שלו ללמוד עוד ועוד דברים חדשים כמעט בכל זמן נתון. שיתוף הפעולה במשחק, בתרגול משמעת וטריקים או סתם בהתנהלות רגועה בבית הם אדירים. במקרים רבים, כל שעלינו לעשות זה ללכוד את ההתנהגות הרצוייה (לנו) ולחזק את הכלב על הביצוע שלה. אחרי מספר חזרות מועט יחסית – הכלב פשוט יבצע את הפעולות בצורה כמעט אוטומטית כיוון שהוא כבר למד שההתנהגות הזו מתגמלת אותו ומשתלמת לו (:
לסיכום, זיכרו: הבורדר קולי הוא כלב חכם מאוד שגם לומד מהר מאוד – אבל ללא תעסוקה יומיומית בצורה מעניינת הוא עלול להשתעמם בקלות, ויהיו לכך השלכות שליליות כמובן. לכן דעו שאם בחרתם לקחת בורדר קולי, אתם בעצם מקבלים חבר נפש שלא רק יתכרבל עמכם בסלון אלא יזכיר לכם לעיתים קצת דחופות: “נו, מתי עושים משהו? מתי יוצאים לשחק? אבל כבר עברה שעה שלמה מהפעם האחרונה ששיחקנו…”
בהצלחה!