איך לאלף כלב לבד – בוא אלי
מאת: מאור שטיינמץ
מאמר זה הוא חלק מסדרת מאמרים בנושא אילוף כלבים עצמי שילמדו אותכם איך לאלף כלב לבד. בחלק הראשון דיברנו על ציוד אילוף מומלץ, בחלק השני הסברנו איך ללמד כלב לשמור על פוקוס איתנו, בחלק השלישי הסברנו איך ללמד כלב רגלי (לא למשוך ברצועה), ובחלק הרביעי הסברנו איך לאלף כלב לעשות “ארצה“. בחלק החמישי והאחרון נסביר לכם שיטה אחת (מתוך כמה שיטות שאנחנו אוהבים) ללמד את הכלב שלכם לבוא כשקוראים לו.
זהו, כמובן, אחד האותות הכי חשובים בחינוך ואימון כלבים: כלב שיודע לעזוב הכל ולבוא כשקוראים לו הוא כלב שנוכל להוציא אותו בקלות מסיטואציות מסוכנות.
ציוד אילוף נדרש:
פאוץ’ אילוף, חטיפים ממש(!) טעימים ומיוחדים (זה הזמן לשלוף את השאריות מארוחת הערב ולא להתקמצן על ביסקוויטים קנויים 🙂 ), עוזר ורצועה ארוכה (10 מטר) לתרגולים בחוץ.
איך לאלף כלב לבוא כשקוראים לו – “אלי”
כאמור, גם כאן יש לנו מספר שיטות שונות ללמד את הכלב. היום נציג אחת מהן, שהיתרון שלה הוא בניית “דרייב” גבוה להגיע אליכם, ועבודה מול הסחות קלות כבר מההתחלה. הנה השלבים:
1. קחו לכם חטיפים ותנו לעוזר שלכם את הכלב שיחזיק אותו בעדינות מהקולר.
2. התרחקו מספר צעדים מהכלב שלכם, התכופפו לגובה שלו וקיראו לו בשמו בטון שמח ונלהב.
3. ברגע שאתם קוראים לכלב, העוזר שלכם משחרר את האחיזה בקולר וכאשר הכלב מגיע אליכם – אתם עושים לו “מסיבה” עם המון שבחים וחטיפים. זכרו שזוהי אחת ההתנהגויות הכי חשובות ללמד, אז כדאי להשקיע בתגמולים על ביצוע שלה!
4. חיזרו על התרגיל בצורה הזאת מספר פעמים. אם עשיתם לו “מסיבות” מספיק מלהיבות עד עכשיו, אתם תראו שברגע שאתם מתרחקים וקוראים לו הכלב כבר נרגש ורוצה להגיע אליכם. זאת התגובה שאנחנו רוצים.
5. חיזרו לשלב הראשון רק שהפעם, התחבאו בחדר אחר בבית ובצעו שוב את שלבים 3 ו-4.
6. אם עד עכשיו הכלב הגיע אליכם בעקביות בכל פעם שקראתם לו, זה הזמן להוסיף את האות “אלי”: במקום לקרוא רק בשמו, קיראו “חומי, אלי!” (בהנחה שקוראים לכלבכם “חומי”) בטון שמח, ואז עודדו אותו כשהוא בדרך אליכם ותגמלו עם חטיפים והרבה התלהבות כאשר הוא מגיע אליכם.
7. התחילו לתרגל גם במצבים שונים וללא העוזר שלכם, למשל כאשר אתם סתם יושבים על הספה או בכל מצב אחר שבו הכלב לא לידכם.
8. התחילו לתרגל בחוץ עם רצועה ארוכה כאשר העוזר שלכם מחזיק את הרצועה. חשוב לוודא שהכלב לא יקבל בטעות מכה מהרצועה כשהוא רץ אליכם!
9. התאמנו גם ללא רצועה במקום סגור שהכלב לא יכול לברוח ממנו, כמו גינת כלבים ריקה, למשל.
כאשר מנסים לאלף את הכלב לבוא כשקוראים לו, חשוב מאוד להתקדם בקצב של הכלב ולא לדלג על שלבים או למהר קדימה. חשוב לבנות “היסטוריית חיזוקים” עצמתית כך שהכלב יידע שמאוד משתלם לו להגיע אליכם גם כאשר יש בסביבה אנשים וגירויים נוספים. אם אתם לא בטוחים שהכלב יגיב אם תקראו לו במקרה מסויים, עדיף לא לקרוא לו כדי לא להרוס את האות, אלא לגשת אליו ולקחת אותו בעדינות במקרה הצורך. בקורס אילוף כלבים אצלנו אומרים שאם את/ה לא מוכן/ה להמר על 100$ שהכלב עכשיו יבצע את מה שאתה מבקש, אז אל תתן/י את האות! במקרה של “אלי”, זה אומר שקודם נשיג את תשומת הלב של הכלב (ע”י קריאה בשמו, השמעת קולות מצחיקים, תנועה וכו’) ורק אז נבקש שיבוא. אם הכלב מתעלם מאיתנו ומרוכז בהסחות, לא להיעלב, זה פשוט אומר שעדיין לא אימנו אותו להגיב מול גירויים ברמה המתאימה ושכדאי לחזור שלב או שניים אחורה ולתרגל עוד קצת לפני שמתקדמים.
בחלק הבא נסביר על שיטה נוספת לאלף כלב לבד לבוא כשקוראים לו.
מאור שטיינמץ הינו מאמן ומדריך ספורט כלבני (אג’יליטי ופריזבי). שירת ביחידת הכלבנים הצבאית “עוקץ”, עבר הכשרה באירופה אצל אלופת עולם באג’יליטי ובוגר קורס התמחות למאלפים בבית הספר מרקר טריינינג.